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Question 

With the A1 of the EN/IEC 62560 a new clause 5.2 e) was added. 

According to the wording the clause e) is adding more concrete, strict and detailed requirements for the 
location of the marking as described in the introduction to clause 5.2. 

1. Is the reading correct that the information for: ‘not suitable for use under dust and moisture’ with the 
symbol of figure 6 on the lamp body is required?  

2. The marking on package or accompanying information is an additional 2nd requirement of 
information. Is this reading correct? 

       
 

 
 

Decision 

 

The e) marking is only required “on packaging or accompanying information” NOT the lamp.  

The requirements will be reviewed during drafting of the omnibus standards 
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Explanatory notes 

 

LED lamps (especially E27 and E14) without marking of figure 6 are considered by the consumer as equal 
to tungsten filament which are by design could meet the wet location requirements when the luminaire 
design is providing the adequate seal.  

When later changing the lamps again to have other feature in the quick changing LED lamp world then the 
original package (often only blister package) is long gone, therefore the marking is needed to see where to 
install the LED lamp next and with what kind of limitations. 

 

 
 
 


